oneindig lekker

P1050395

Soms wordt je wel eens iets verteld… En heel af en toe blijft daar zelfs nog wat van hangen ook. Soms overvalt het je zelfs dat je het al helemaal niet meer kwijt geraak, als een oorworm en dan kun je daar maar best productief mee omgaan vermoed ik …
Zo liet zich ooit bij een van mijn brouwsels iemand ontvallen “Da’s er eentje voor op de rand van uw bed te drinken en dan direct erna achterover te vallen in een zaligmakende slaap’. Dat bier was de Smisje BBBourgondier, zaliger, maar de gedachte vond ik wel leuk. De ultieme slaapmuts, daar gaan we voor. Een kopij van de BBBourgondier mocht het niet worden, ik ben liever een beetje creatief bezig. Ik wou ook afstappen van gedachte dat het perse donker zou moeten zijn, de nacht die we er mee tegemoet gaan is al donker genoeg. Om het effect zo goed mogelijk te realiseren mocht het bier zelfs nog wat zwaarder, maar liefst geen champagnegist of ander gefoefel om dat te bekomen. Gewoon de grenzen van mijn eigen biergist aftasten.
Los van het recept moest ik uiteraard ook een naam hebben en eigenlijk was die vrij snel gevonden. Met de ‘Slaapmuts’ is een collega al bezig en ik meende dat als je dan toch meteen in uw bed blijft liggen, ge maar best meteen uwe pyjama kunt aantrekken. Uwe Pi-je-ma dus, vertrouwende op mijn West-Vlaamse roots. Drie lettergrepen, die mij de rest van het concept brachten … Pi biedt enorm veel mogelijkheden. Dat het al zeker geen ‘katte-pi-s’ werd stond vast, maar mocht ik met dat getal ook iets, waarom niet. Maar ja, een slaapmuts van 3,14% … nee, laat die gist maar de 13,14 nastreven. Bleek iets te ambitieus maar hij haalde het toch bijna.
Brouwen op Pi-dag dan? Leuk, maar stond te popelen en 14 maart was nog net iets te ver af … bottelen, dat kon wel net en is dus ook gebeurd. Het brouwen zelf gebeurde uiteindelijk begin februari, net toen een zeker Ciara de pannen van het dak speelde. Een goede voorbode voor een bier dat best ook wat pit ging hebben.
En zo verkreeg ik dit in mijn ogen oneindig lekker bier. Ik heb wel even moeten wachten want die hergisting in de fles bleek door het hoge alcoholgehalte toch geen lachertje voor mijn gist. Het resultaat is amberkleurig, vol moutig, heeft een stevige, wat zoete body en een gevaarlijk zacht bitter einde die het uiterst vlot drinkbaar maakt. Het slapen gaan kan soms erg vlot gaan …
Bleef nog de verpakking, maar ik had gelukkig ook nog een lettergreep over … Het etiket werd een tekening van mijn ma. Oneindig ronddraaiende molenwieken, met centraal het getal π. Het geheel in warme kleuren, die een knipoog vormen naar de gebruikte goudsbloemen maar tevens het alcohol warmende gevoel van het bier weerspiegelen.
Zorg dus dat je niet te ver meer moeten lopen als je mijn Pi-Je-Ma proeft en dat zeg ik niet enkel omwille van het alcoholgehalte … je zult gewoon ook zo lang mogelijk willen blijven nagenieten zonder teveel aan uw kop, of zalig achteroverleunen, met de kop in dat hoofdkussen wegzakken en je zachtjes overgeven aan de armen van Morpheus.

pijema3

Pieter, de nieuwste telg van Brouwerij Smisje

P1010272defZondag 9/ 6 = Vaderdag. Een uniek moment om Pieter officieel te lanceren.

Aan dit bier zit een zeer persoonlijk verhaal gekoppeld. De naam van mijn papa was Pierre ofte Pieter in het Vlaams. Hij is helaas 20 jaar geleden plots overleden. Van het één op het ander moment was hij er niet meer. Nu 20 jaar later wil ik hem bij deze eens herdenken.

Het etiket is getekend door mijn mama, zijn wederhelft dus. Ze wist van niks en ik gaf haar gewoon de opdracht om een boom te tekenen met een kapel erbij. In het bier is namelijk lindebloesems verwerkt. Vroeger werd deze boom aanzien als een heilige boom. Om die reden zie je nu nog steeds vaak een kapelleke eronder staan. Op de tekening heb ik gekozen voor de Sint-Amelberga kapel gezien het bier uiteraard wordt gebrouwen met het water van de Amelberga bron.

Het resultaat is een blond, zeer zacht bier met een fruitig aroma. Volmondig (is immers een volmout bier) met een aangename zachte afdronk. Dit bier past in de reeks van de Flor en de Inés, evenwichtig maar met een eigen ‘twist’. Het is een eenmalig brouwsel, op is op.

plezant

Dat het er leuk kan aan toegaan met veel Pieterke’s is bij deze foto wel duidelijk :-), mijn mama staat ook op die foto.

 

nieuwjaarsdrink @ Smiske

glas smiske

 

 

Smiske nodigt U uit om samen het glas te heffen op het nieuwe jaar. Dit op zaterdag  5 Januari tussen 19 en 21 uur.  Iedereen van harte welkom. We maken er een gezellig moment van. Een vriendschappelijke start van het nieuwe jaar.

Wees Welkom! Hoe meer zielen hoe meer vreugde!

 

Tevens is er mogelijkheid om op die avond Smiske aan te kopen. Dit aan de ongelofelijke stuntprijs van slechts 20,19 euro per doos. We zijn immers 2019 nietwaar :-). Prijs exclusief leeggoed en geldig per volle (niet gemengde) doos. Er is een beperking in aantal dozen!

Deze stuntprijs blijft de volledige maand Januari geldig. Wil je op een ander moment Smiske aankopen. Graag een seintje naar de brouwer op 0475/364489 en we spreken wel af. Neem ik niet op spreek dan wel een boodschap in aub. Ik bel u dan zo spoedig mogelijk terug. Mailen mag ook en is nog gemakkelijker naar smisje@telenet.be.

Eerste blogbericht

P1000085

Misschien zeggen de biernamen Guido of Wostyntje jou niks. Of moet je al diep in je geheugen graven om te smaak van de Kuvee elektrik te herinneren. Wie weet heb je nog hoppige herinneringen aan de Smiske Plus. Benieuwd hoe die bieren de tand des tijds hebben doorstaan? Kom dan deze goed gelagerde bieren proeven in café smiske.
Welke? Keuze uit smisje dubbel, Smisje tripel (2 versies), Smiske Kerst (2008, 2009 en 2010), Vuuve, Smisje Catherine the great (2 versies), Smisje BBBourgondier, Calva reservan en grande reserva, Smiske plus, Guido en Wostyntje.
Hoe? In degustatie glas, Flesje wordt verdeeld over meerdere glazen.
Waar? Driesleutelstraat 1, 9700 Mater.
Wanneer? Zondag 11 november van 15 tot 18 uur. Na 18 uur worden geen nieuwe flesjes meer geopend!
Prijs? 10 euro per persoon. Hoe vroeger je er bent hoe meer bieren je kan proeven 🙂 Let wel vergeet uw BOB niet!
Hoe? Enkel mits voorinschrijving via PM of mail naar smisje@telenet.be. Aanklikken op dit evenement als ‘gaan’ geld niet als ingeschreven!

Bedoeling is om er een gezellige namiddag van te maken, te proeven van de bieren waarbij tussendoor onder elkaar de positieve of negatieve commentaren over veroudering van de bieren kan besproken worden.

De huidige bieren zullen beperkt beschikbaar zijn aan de huidige prijs (die zijn dus niet inbegrepen in de inkom prijs)